„Рила ни гледа” с признание от ЮНЕСКО

   Фолклорният фестивал Рила ни гледа е член на голямото семейство на CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО, след като бе приет в секцията на клубовете изучаващи български народни хора към CIOFF-България през 2014 г.  Това е изключително високо признание за форума, организиран за вече десета поредна година от Община Дупница и НЧ ”Зора 1858”, гр. Дупница и протичащ под егидата на кмета инж. Методи Чимев.

   Директорката на фестивала Дилиана Кацарска припомни, че CIOFF е представена в около 90 страни от 5 континента, има повече от 77 национални секции и различни асоциирани членове. Основна цел на организацията е предаване на културното наследство на деца и младежи от целия свят. Всяка година CIOFF координира около 250 международни фестивали, осъществява международен обмен на фолклорни групи, свързващи повече от 50 000 артисти, подпомага сътрудничество с различни национални и международни организации и др. В събитията на CIOFF са привлечени между 20-25 000 доброволци.

  „Рила ни гледа”, чиято цел е съхраняване и популяризиране на автентичния български танцов фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни, е приет в световното семейство на CIOFF след изключително високата атестация на членовете на Управителния съвет на секцията на клубовете, изучаващи български народни хора към CIOFF -България и лично на председателя на УС на CIOFF – България Емил Павлов. Оценката е резултат на обстойно изследване на  постиженията на фестивала от предишните девет издания и завоювания престиж и авторитет в средите на фолклорните дейци в страната ни.

Print Friendly, PDF & Email